Onafhankelijke referentie. Het bronmateriaal is gratis beschikbaar bij de CDC. Deze pagina wordt niet onderschreven door de CDC, het HHS of de Amerikaanse overheid.
Zo gebruik je deze indeling
- Kies Inspanning 0–10 voor een snelle persoonlijke vergelijking. Kies 0 voor zitten en 10 voor maximale inspanning en lees alleen de getoonde CDC-categorie.
- Kies Praattest als spreken een nuttigere aanwijzing is. Selecteer de uitspraak die beschrijft wat je tijdens de aerobe activiteit kunt zeggen.
- Gebruik het resultaat als beschrijving van dat moment. Dezelfde activiteit kan anders voelen bij verschillende conditieniveaus en voor dezelfde persoon op een andere dag.
Wat de twee referenties betekenen
Relatieve intensiteit vraagt hoe zwaar de activiteit is voor degene die haar uitvoert. De CDC noemt twee bereiken op de algemene 0–10-vergelijking: matig bij 5 of 6, zwaar vanaf 7 of 8. Deze pagina behandelt 7 tot en met 10 als zwaar en laat 0 tot en met 4 bewust zonder naam in plaats van extra labels te bedenken.
De praattest is een aparte vuistregel op dezelfde CDC-pagina. Kunnen praten maar niet zingen wijst op matige activiteit. Slechts enkele woorden kunnen zeggen vóór een adempauze wijst op zware activiteit. De test meet geen zuurstofverbruik, stelt geen diagnose van ademproblemen en bewijst niet dat een training veilig is.
Voorbeelden
Tijdens stevig wandelen kiest iemand 5 en kan praten maar niet zingen. Beide referenties wijzen op matige intensiteit op dat moment. Het resultaat beschrijft ervaren inspanning; het schrijft geen snelheid, duur, helling of weekminuten voor.
Tijdens hardlopen kiest iemand 8 en kan slechts enkele woorden zeggen vóór een pauze. Beide referenties wijzen op zware intensiteit. Als getal en praataanwijzing verschillen, noteer de waarneming in plaats van een medische conclusie af te dwingen.
Belangrijke beperkingen
- De knoppen 0–10 tonen alleen de algemene ankers en bereiken van de CDC. Ze reproduceren geen Borg-teksten, instructies, merken of gelicentieerde Borg-tabel. Deze pagina claimt geen gelijkwaardigheid met een Borg-schaal.
- Deze gids gebruikt geen symptomen, hartslag, medicatie, beperking, zwangerschap, leeftijd, diagnose of conditietest. Hij geeft geen doelzone, belasting, tempo, trainingskeuze, plan of advies om activiteiten te hervatten.
- Gebruik de pagina niet als indeler als je hulp nodig hebt bij pijn, flauwte, borstklachten, ongebruikelijke benauwdheid, letsel of een andere gezondheidsvraag. Zoek afhankelijk van de situatie passende medische of spoedhulp; de pagina kan de urgentie niet beoordelen.
Veelgestelde vragen over inspanningsintensiteit
Is 5 voor iedereen altijd matig?
Het CDC-getal is relatieve inspanning. Het beschrijft hoe zwaar de activiteit voor die persoon voelt, dus dezelfde taak kan voor iemand anders een andere beoordeling geven.
Waarom heten 1–4 niet licht?
De aangehaalde CDC-vergelijking noemt 5–6 expliciet matig en zegt dat zwaar begint bij 7–8. Deze pagina voegt geen categorie toe die de bron niet definieert.
Is dit een Borg RPE-schaal?
Nee. Hij reproduceert geen Borg RPE- of CR10-instructies of verbale ankers en claimt geen validatie als een van beide schalen.
Kan ik hiermee een training kiezen?
Het kan een activiteit helpen beschrijven, maar schrijft geen training, duur, gewicht, tempo of opbouw voor.
Verlaat mijn keuze mijn apparaat?
Nee. De interactie draait in de browser en voegt geen account of opslag toe.